Rejser til Kroatien – Den oversete perle med sol og natur

Kroatien Split

Kroatien er et rejsemål, som flere og flere danskere får interesse i. Gode priser og interessant kultur er to af de største grunde. Hvis du også er vild med Kroatien, kan du læse videre her – du får en overskuelig guide med masser af viden om rejser til Kroatien.

Værd at vide om Kroatien

Der er ingen tvivl om, at Kroatien er et af Europas mest interessante lande. Langt fra det største eller det mest befolkningsrige: Med kun lidt over fire millioner mennesker fordelt på 56.594 kvadratkilometer er Kroatien et land, der ofte bliver overset i international sammenhæng. Kulturelt mangler der dog ingenting, og rejsemæssigt har landet altid været interessant. Vi taler altså om et stærkt undervurderet rejsemål, som er perfekt til flere forskellige typer af ferier.

Geografisk ligger Kroatien i Balkan-regionen. Tidligere var landet en del af Jugoslavien. Efter denne republiks fald har Kroatien udviklet sig på positiv vis. Sammen med Slovenien er Kroatien det land, der har opnået den bedste levestandard blandt de tidligere jugoslaviske stater. Det sydøsteuropæiske land er nu EU-medlem og har opnået et BNP per indbygger, der er et godt stykke over verdensgennemsnittet. På mange måder går det altså godt for Kroatien, og turisme industrien er en særdeles vigtig del af dette.

Demografisk består Kroatien af omtrent 90% kroater. Dertil kategoriseres mere end 4% af befolkningen som serbere, mens resten af landets indbyggere er folk med anden baggrund.

Kroatien modtager mere end 11 millioner turister hvert år. De fleste af dem er fra henholdsvis Tyskland, Slovenien, Østrig, Italien og Polen. Mange danskere drager dog også til Kroatien, faktisk i et stærkt stigende omfang.

Kroatiens største lufthavn er i Zagreb, som er centrum for Croatian Airlines. Et godt udgangspunkt, hvis du vil til Kroatien. Andre store lufthavne som er oplagte at flyve til: Dubrovnik i landets absolut sydlige del, og Split der også ligger forholdsvis sydligt på kysten. Det er henholdsvis Kroatiens anden- og tredjestørste lufthavne.

Fra smukke strande til kulturelt storbyliv

De fleste rejsende vælger at holde sig til Kroatiens kyst. Her er der mange byer og områder, der henvender sig specifikt til turisme. Eksempelvis Opatija, der var det første deciderede ferieområde i landet. Kroatien har nogle af de mest vidunderlige kyste i hele Europa, så hvis du er vild med strandlivet, er landet absolut fantastisk. Kroatien har nemlig en rigtig lang kyst ved Adriaterhavet, som i den grad trækker folk til.

Men Kroatien er mere end bare lækre strande: Der er også interessante kulturelle rejsemål. For eksempel hovedstaden Zagreb i landets nordlige del, eller nogle af de større byer langs kysten. Men mere om det senere.

En god idé vil altid være et kombinere tingene med hinanden. Lej for eksempel en bil, hvilket er billigt – kør derefter rundt i landet og oplev alt, hvad det har at byde på. Bare på en enkelt uge kan du opleve en masse. Derfor giver det altså rigtig god mening at gå i dybden med Kroatien. En rejse til kysten kan nemlig sagtens kombineres med by- og kulturferie.

De bedste rejsedestinationer i Kroatien

Zagreb er landets største by, og for øvrigt hovedstaden. Zagreb er kendt for sine flotte parker, eventyrlige gader og alle de mange muligheder. Zagreb er især et godt rejsemål i december, da byen har et af de bedste julemarkeder overhovedet. Kulturelle tiltag kan dog opleves hele året rundt, så der er ingen umiddelbart begrænsning på, hvornår man bør besøge Zagreb.

Nu vi er i gang med byerne, kan vi også lige så godt fortsætte. Tæt på kysten har vi byer som Dubrovnik, Split og Zadar, der alle nyder høj popularitet. Her finder du god mad, lækre caféer, og spændende byhistorier at fordybe dig i. De ligger alle så tæt på stranden, at du uden problemer kan kombinere byliv med strandferie.

Når det så er sagt, er der ingen tvivl om, at det især er strandene der lokker folk til Kroatien. Med god grund. Landet er kendt for at ligge ud til Europas reneste hav, som simpelthen bare er fantastisk at bade i. Vejret er generelt også godt, så derfor kan du også sagtens bare ligge på sandet og nyde solen. Dalmatien og de nærliggende øer er umiddelbart det bedste sted at opholde sig, hvis strandferie er den absolut primære del af ferien.

For børnefamilier er der flere gode steder i Kroatien. Regionen Istrien er fantastisk, og det er den mest populære blandt danskere. Smukke byer og enestående kyststrækning. Regionen er så tilpas lille, at man hurtigt kan komme rundt. Dog er den stadig utroligt varieret, og altid med meget at byde på.

Til alle som godt kan lide at feste, må det primære rejsemål være stranden Zrce på øen Pag. Fuldt med unge mennesker og med fest hele sommeren. Super koncerter og masser af sjov. Henvender sig specifikt til unge mennesker, der gerne vil feste, men da det jo alligevel er en ganske stor målgruppe, er det en destination, der bestemt bør nævnes.

Vejret i Kroatien

Kroatien har meget varierede vejrforhold, så det afhænger meget af, hvor i landet du opholder dig. En anden væsentlig faktor er selvfølgelig årstiden. Men generelt er Kroatien kendt for at have et forholdsvis varmt, men dog tempereret klima. I nogle måneder falder der meget regn, og der kan også være rigeligt med vind, men ved kysten er vejret normalt fremragende. Byerne langs den adriatiske kyst oplever mere end 2.000 solskinstimer om året. Det overgås endda af øer som Hvar og Korcula, der med 2700 gennemsnitlige solskinstimer rangerer helt i top.

Du kan altid tjekke de aktuelle vejrforhold ved at benytte DMI eller lignende vejrservice. Du kan formentligt også altid få en hurtig oversigt på mobiltelefonen.

En rejse til Kroatien kan stærkt anbefales

Hvis det ikke allerede fremgår tydeligt nok, så lad os nævne det igen: Kroatien er et fantastisk rejsemål! Landet er langt fra det største, men det byder alligevel på så meget variation. Kroatien har alt fra historiske storbyer til lækre strande, så derfor er det ingen overraskelse, at det er et af de 20 mest besøgte lande i verden.

Planlægningen af rejsen til Kroatien behøver ikke at være svær. Kast dig ud i det, og god tur til Kroatien!