Det store mangfoldige land med storbyliv og lækre badestrande
Tyrkiet er et meget stort land med mere en 12 gange så mange indbyggere som Danmark. Det er ikke nemt hurtigt at sammenfatte, hvad man kan opleve i Tyrkiet, for mulighederne er ligeså varierede som landet er stort. Derfor er denne grundige artikel inddelt efter de forskellige rejsemål. Hvis du kender din destination, så kan du springe direkte til denne sektion fra indholdsfortegnelsen. I Tyrkiet kan du opleve storbyliv i byer som Istanbul og Ankera. Istanbul kan på den ene side minde om en storby som New York, men alligevel sætter byens spændende kulturhistorie sit præg på oplevelsen. Er du mere til badeferie, så er Tyrkiet i den grad også leveringsdygtig med populære badeferiedestinationer som Alanya, Antalya eller Side langs Tyrkiets middelhavskyst mod syd.
Indholdsfortegnelse
Er det sikkert at rejse til Tyrkiet?
I den seneste tid har der været en del politisk uro i landet, og det rejser helt naturligt en lang række spørgsmål omkring, hvorvidt det er sikkert at rejse til Tyrkiet. Den politiske situation kan hurtigt udvikle sig, så for at være på den sikre side anbefaler vi altid, at man tjekker Udenrigsministeriets rejsevejledning til Tyrkiet inden bestilling af rejsen. Øverst på denne side vil det altid fremgå tydeligt, hvis der skulle være sikkerhedsmæssige problemer i nogle dele af landet. Følg altid denne vejledning nøje.
Afbudsrejser og andre billige rejser til Tyrkiet
Oftest kan det betale sig at se sig lidt for på markedet, før man bestiller sin rejse. Markedet for afbudsrejser er efterhånden så stort, at man næsten altid kan finde en afbudsrejse til Tyrkiet ved et af de mange rejseselskaber. Hvor stort udvalget er kommer altid an på flere forskellige faktorer. Usikkerheden som nævnt i sidste afsnit, kan afholde mange fra at tage afsted, og det betyder, at der bliver flere afbudsrejser til Tyrkiet at vælge mellem. Vejret herhjemme i Danmark har også meget at sige. Her i 2018 har sommeren i Danmark sat flere varmerekorder, og det betyder at mange danskere slet ikke har det samme behov som normalt for at rejse væk til varmere lande. Det betyder at rejsebureauerne får svært ved at sælge sine rejser, og så bliver rigtigt mange solgt som afbudsrejser til en brøkdel af normalprisen. Når det er tilfældet, så kan man komme rigtigt billigt til Tyrkiet. Du vil så sikkert også nemt kunne finde afbudsrejser med all inclusive.
Omvendt kan dårligt sommervejr herhjemme skabe meget mere rift om rejser til varmere lande som Tyrkiet. Sidste år i 2017 var et godt eksempel på dette. Det meste af sommeren var som ét stort regnvejr, og så vil mange gerne rejse væk. Det giver selvfølgelig færre billige rejser at vælge i mellem.
Praktiske oplysninger – Godt at vide på rejsen til Tyrkiet
Før du rejser er det godt at kende lidt til de overordnede lokale forhold, og de muligheder man har på rejsen. Herunder har vi samlet nogle af de vigtigste generelle informationer, som er gode at kende før afrejsen.
Valuta og betaling
Den tyrkiske valuta hedder tyrkiske lira og vekselkursen er netop nu ca. 75 tyrkiske lira for 100 danske kroner. Du kan enten veksle hjemmefra eller benytte én af de mange hæveautomater, der findes nærmest overalt i Tyrkiet. Typisk kan du veksle både danske kroner og euro til tyrkiske lira på stedet, og vekselkursen er oftest også helt fin. Hvis du bare har penge nok med, så kan du tage det helt roligt, da man næsten altid kan finde et sted at veksle eller betale med sine danske kroner eller euro.
Skulle du alligevel have fået for lidt penge med til rejsen, kan du bruge kreditkort. Man kan betale med gængse kreditkort i de fleste varehuse, cafeer og hoteller, men det anbefales at man aldrig giver sit kreditkort fra sig, når man skal betale.
Transportmidler
Hvis du rejser med et rejsebureau, så er der typisk taget hånd om alt transport. Skal man på udflugter er det også typisk noget der arrangeres af rejserbureauet. Hvis du selv står for rejsen, skal du dog ikke fortvivle. Man kan næsten altid finde en måde at komme rundt med bus, tog, taxi eller fly.
Til de kortere ture, kan du vælge at køre med taxi. Prisen er typisk noget billigere end i Danmark. Tog kan ikke umiddelbart anbefales, da man ikke altid kan regne med køreplanerne og togforbindelserne er generelt heller ikke særligt gode. Til gengæld kan man komme godt rundt med bus. Selv fra de mindre byer, kører der busser til nærmeste større by – og herfra kan man så komme videre rundt.
Det skal også nævnes, at man har mulighed for at leje bil eller motorcykel hos de lokale udlejningsfirmaer. Det er generelt billigt at leje køretøj i Tyrkiet – især i turistområderne, men det er en god ide at være opmærksom på forsikringsbetingelserne ved udlejning.
Restauranter
Det burde ikke være noget problem at finde et godt sted at spise i Tyrkiet. De fleste steder kan du både finde almindelige ala carte restauranter, der serverer et bredt udvalg af retter til fornuftige priser. I de lidt mere besøgte områder kan du også finde finere restauranter, som er mere specialiserede i traditionel tyrkisk mad eller gastronomi fra andre forskellige køkkener.
De Tyrkiske byer – Fra badeferie til storbyliv
Ankara
Ankara er Tyrkiets hovedstad og næststørste by efter den tidligere hovedstad Istanbul. Atatürk var grundlægger af republikken Tyrkiet i 1923, og han var landets præsident indtil sin død i 1938. Atatürks mål med Ankara var at etablere en international storby efter forbillede af andre europæiske storbyer. Ser man på byen i dag er det delvis lykkedes. I nogle dele er byen kan man opleve en travl storby med masser af mænd i jakkesæt og store kontorbygninger, mens andre områder stadig er meget rolige og traditionelle.
Izmir
Izmir er den tredjestørste by i Tyrkiet med ca. 4,2 millioner indbyggere. Byen er beliggende ud mod Ægæerhavet. Tidligere hed byen Smyrna, og det er en by med en rig historie der går omtrent 3.500 år tilbage. Gennem tiden har byen været belejret adskillige gange af forskellige folkeslag, men i dag trives byen som storby med havnen som vigtigt omdrejningspunkt. Byen er blevet en ret moderne storby med masser af restauranter og hoteller, og byen er ofte vært for større kulturelle arrangementer. Izmir kunne sagtens være et godt valg til en storbyferie, hvor man kan stadig kan mærke historiens vingesus.
Alanya – Badestrande så langt øjet rækker
Alanya er blevet Tyrkiets turistby nummer 1. Byen har da også usædvanligt meget at byde på – lige fra kulturelle oplevelser i den gamle bydel til lækre badestrande og forskellige aktiviteter.
Det helt store trækplaster ved Alanya er de flotte badestrande med klart blåt vand og fint strandsand. Stranden i Alanya er delt i to af klippehalvøen. Strandene strækker sig over flere kilometer, så man kan gå rundt i lang tid, før man finder det helt perfekte sted. Det klare blå vand giver fine muligheder for snorkling. Alanya byder endvidere på aktiviteter som dykning og rafting.
Et godt billede på, at Alanya er blevet en udpræget turistby for især skandinavere og tyskere er, at man på flere restauranter kan bestille danske frikadeller eller tyske frische forellen. Byen byder derudover også på store luksushoteller, og man har mulighed for et kæmpe udbud af forskellige aktiviter. Korts sagt – hvadend du er ude efter, så har Alanya det.
Til de mere kulturelt interesserede er den store og imponerende borghøj et must-see. Borghøjen er 250 meter høj og blev af byzantinere kaldt det smukke bjerg. Byzantinerne byggede ikke mindre end 140 tårne og opførte 6,5 kilometer mure, hvor man stadig kan se mange ruiner efter.
Antalya
Antalya er en ret stor by i Tyrkiet, så selvom byen også trækker mange turister til, så bliver den ikke oversvømmet på samme måde som de mindre tyrkiske byer, når turisterne rykker ind. Fra stranden har man udsigt til de Taurusbjergene. Antalya byder på store og fine badestrande, men også pulserende storbyliv. Derudover kan man også tage på udflugter og opleve byens mange romerske ruiner såsom:
- Termessos
- Perge
- Aspendos
Konya
Konya er en af Tyrkiets største byer med mere end 2 millioner indbyggere. Byen ligger i centralanatolien og har en lang historie, hvor byen er blevet præget af forskellige kulturer og folkeslag. I dag anses Konya, især blandt lokale, som en meget moderne by. Det er dog ikke en særlig vigtig rejsedestination, og det hænger nok sammen med, at turister mere går efter badestrande eller spændende aktiviteter. I Konya kan man mere opleve kulturel mangfoldighed. Byen bliver blandt andet kaldt Tyrkiets brødkurv.
Cesme
Den lille havneby Cesme ligger på Tyrkiets Ægæerkyst mod vest. I nærheden ligger nogle fine strande. Cesme er ligesom mange andre tyrkiske kystbyer over de senere år gået fra primært at være landbrugsby til at tiltrække mange turister. Turismen har til gengæld givet mulighed for at restaurere gamle bygninger. Fra Cesme kan man sejle på bådudflugter til forskellige badestrande eller øer som æseløen eller den græske ø Chios. Byen har gode vindforhold for windsurfere, men alligevel blæser det ikke mere end at strandene også egner sig godt til almindelig badning.
Side
Side er en tyrkisk by med meget historie. For bare 30 år siden levede byens befolkning primært af landbrug, men med tiden er turisterne rykket ind, og det har sat sit tydelige præg på byen – som heldigvis stadig også byder på synlige spor af byens historie.
Tusindvis af turister drager hver sommer til Side, hvor fine sandstrande lokker de solhungrende tilrejsende. Det har også betydet at mange store hoteller er skudt op.
Den gamle bydel er en lille halvø, hvor pulserende natteliv blander sig med ruinerne fra to gamle historiske templer som blev bygget til ære for de gamle guder Apollon og Athen. Du kan gå i byen på Club Athena eller Rolling Stones Bar eller på den mere afslappende tyrkisk cafe: Cafe Türk.
Lokale bureauer arrangerer også udflugter fra Side til andre spændende destinationer som Pamukkale eller Kappadokien eller du kan sejle fra havnen til Alanya eller det imponerende vandfald: Manavgat-vandfaldet.
Kas – Tyrkiets middelhavskyst med aktiviteter
Kas er en gammel fiskerby, som for omkring 2.000 år siden blive beboet af det gamle folk lykierne. I dag er byen også blevet at populært rejsemål for turister – især de mere eventyrlystne af slagsen. Kas byder på mange spændende aktiviteter som bjergvandring eller mountainbiketur fra bjergene og paragliding.
Bag Kas rejser sig høje bjerge, og det er disse bjerge der gør byen interessant for turister, som gerne vil opleve mere end bare sol og strand. Hvis du skal rejse til Kas i Tyrkiet og gerne vil prøve paragliding, så kan du kontakte det lokale NaturaBlue Paragliding. Her kan du blandt andet bestille tandemture, hvor du lander på molen midt inde i Kas.
Hvis du er til mountainbiking, så har Kas også en kæmpe udfordring at byde på. Du kan leje en mountainbike lokalt og tage udfordringen op med en tur ned ad bjergene i meget stejlt og udfordrende terræn. Nogle steder er vejen nærmest ufremkommelig, så det kan være en god ide at tage en tur sammen med et af de lokale bureauer, der arrangerer mountainbike ture i bjergene.
Det er også muligt at komme på en vandretur, hvor kan gå langs den gamle vandrerute The Lycian Way. På denne rute vil du møde en mangfoldighed af skønne naturoplevelser, og du kommer til at se fascinerende gamle byruiner.
I selve Kas ligger der ikke strande i byen, men der ligger dog strande indenfor gåafstand. Ellers kan man sejle til flotte små strande fra havnen med en dolmus-båd.
Golf rejser til Belek – Sport i naturskønne omgivelser
Belek er et sandt golfparadis i Tyrkiet. Hvis du har planlagt en rejse til Belek, så er der stor sandsynlighed for at du er på vej på golfrejse. Golf er faktisk en ret ny sport i Tyrkiet, men på ganske få år har landet indtaget en position som et af de mest popolære rejsemål for golf-interesserede. Golfrejser går oftest til Belek, som bugner med både baner og lækre hoteller og ferielejligheder. Belek ligger kun 40 kilometer fra den skønne badeby Antalya, så områdets natur har stor andel i at gøre området til et yndet rejsemål for golfturister. Det er en god ide at booke din rejse i god tid, for der kan virkelig være rift om pladserne. Nogle gange er golfbanerne fuldt bookede flere måneder i forvejen.
Pamukkale – Fortryllende kalkstensterasser
Hvis du godt kan lide at opleve naturen fra sin aller-smukkeste side, så er kalkstensterasserne i Pamukkale uden tvivl et besøg værd. Området ligger i Denizli provinsen i det sydvestlige Tyrkiet. Kalkterasserne er formet over en periode på flere tusinde år, hvor der er løbet kalkrigt vand ned af bjergsiden fra varme kilder. I 1988 blev området optaget på UNESCOs liste over verdens arv. Området blev faktisk optaget på den såkalde miksede liste, der omfatter områder, hvor der både har særlig natur og kultur at byde på. Kulturen kommer ind i billedet, fordi området også har en antik oldtidsby ved navn Hierapolis, hvis historie går helt tilbage til ca. år 300 før vor tidsregning.
Turisternes begejstring for de flotte kalkterasser har ikke altid været uden problemer. Tidligere har kalkterasserne i Pamukkale været helt frit tilgængelige, og det har bragt kalkterassernes skønhed i fare. Solcreme og sved i har gjort kalkterasserne grålige, og det førte i 1992 til, at det blev forbudt at bade i mange af bassinerne.
Hvis du er i området, må du ikke snyde dig selv for oldtidsbyen Hierapolis. Du kan bade i den flotte Cleopatras pool eller du kan opleve de velbevarede ruiner efter det antikke teater i Hierapolis.
Hvis det ikke skulle være nok med kalkterasserne eller den antikke by, så er der også mulighed for shopping i den noget større by Denizli, som er bedst kendt for sin tekstilproduktion. Her kan du altid finde tekstil-varer som håndklæder eller tæpper til billige priser.