Hvilket transportmiddel er bedst når man skal rejse langt?

Transportmidler til ferien

Der findes mange præferencer inden for transport, når man skal rejse. Nogle elsker at køre i tog, andre elsker at køre i bil eller bus, og så er der dem som elsker at blive fløjet til destinationen. For at kunne give dig det mest nøjagtige billede af hvilket transportmiddel der er bedst, bliver vi nødt til at se på bl.a. hvor billigt det enkelte transportmiddel er, samt hvor praktisk og hurtigt det er. 

Fordele og ulemper med fly

I dag findes der ufatteligt mange billige flybilletter til destinationer over hele verden. Du kan være heldig at finde flybilletter til f.eks. New York for bare 1.200 kr. Afhængig af destination kan priserne variere, men hvis du skal langt væk eller til den anden side af jorden, så giver fly oftest bedst mening, hvis du vil have det billigt og hurtigt. Fly er ofte både den hurtigste og billigste løsning, hvis du skal langt væk. Til gengæld er der den seneste tid kommet meget fokus på det store klima aftryk, hvilket du kan læse meget mere om i dette klimaleksikon.

Bilrejser på godt og ondt

Skal du rejse langt og er du på et budget, så giver det ofte ikke mening for dig at tage bilen, da benzinomkostninger og told i diverse lande, typisk vil overgå priserne på de andre transportmidler. Det kommer selvfølgelig også an på hvor langt væk vi snakker, men umiddelbart giver det kun mening at køre i bil til nabolandene i Skandinavien og Tyskland, hvis du er ude på at spare penge. Det fede ved at køre i bil er, at man kan sidde sammen med hele familien i sin egen individuelle kabine, fremfor i et fly, hvor man ofte kan være spredt udover hele flyet og ikke sidde sammen. 

Den afslappende men ufleksible bustur

Hvis du eksempelvis skal fra Danmark til rundt omkring i Europa eller bare Skandinavien, så giver det fin mening at tage på busrejse. Der er kommet flere billigere busselskaber til med årene såsom selskabet Flixbus, som giver dig ekstremt billig transport.

Her er et eksempel: København til Paris (Tur-retur) kun 864 kroner. Hvis du dog har planer om at rejse endnu længere væk til Asien eller lignende, så giver det altså ikke mening at tage bus. Det ville vare mange dage og priserne vil blive meget højere, fremfor hvis du rejser med fly. Desuden er komforten i en bus typisk heller ikke tilstrækkelig på de meget lange ture.

Fordele og ulemper ved at rejse med tog

Togpriser varierer meget fra land til land. I Danmark er transport med det offentlige forholdsvist dyrt, hvorimod et land som Italien har 50% billigere priser end i Danmark.

Hvis du skal langt væk, så er fly eller bus nok det bedste bud i forhold til prisen. Hvis du eksempelvis skal fra Danmark til et andet land i Europa, så kan tog være fint, da det går en del hurtigere end en bus. Dog er komforten stadig ikke helt optimal – i hvert fald ikke på en længere strækning og det tager meget længere tid i forhold til en flyrejse, men der kan være penge at spare ved at tage tog. Det kommer an på destinationen.